Про мене. Самоосвіта

четвер, 9 січня 2020 р.

ВАСИЛЕВІ СИМОНЕНКУ 
БУЛО Б 85 РОКІВ....


Сьогодні, 8 січня, виповнилося б 85 років відомому українському поету Василю Симоненку – одному з найяскравіших представників покоління «шістдесятників», який увійшов в історію вітчизняної літератури як визначальна постать боротьби за державний і культурний суверенітет України другої половини ХХ ст.
Народився він 1935-го в селі Біївці Лубенського району Полтавщини. Дитиною пережив лихоліття Другої світової, повоєнний голод і холод. Навчався на факультеті журналістики Київського університету імені Т. Шевченка. Під час навчання працював секретарем в університетській багатотиражці, був учасником літстудії. Тоді ж почав писати вірші. Після закінчення вишу – співробітник газет «Молодь Черкащини», «Черкаська правда», «Робітнича газета».
За свою небайдужість і активну громадянську позицію всюди зазнавав цькувань з боку владних партійних структур.
У 1962 році Василь Симоненко разом із друзями віднайшов місця масових поховань жертв сталінських розстрілів на Лук’янівському й Васильківському цвинтарях, а також у Биківні, за що його жорстоко побили КДБісти. Відтоді він заслаб: його мучили постійні болі, а пізніше діагностували рак нирок. Помер Василь Андрійович 13 грудня 1963-го у Черкасах, де його і поховано. Поет прожив лише 28 років! З великими труднощами однодумцям вдалося надрукувати його твори: 1964 р. — «Земне тяжіння», 1965 р. — збірку новел «Вино з троянд», 1966 р. — «Поезії», 1981 р. — «Лебеді материнств

Немає коментарів:

Дописати коментар