Про мене. Самоосвіта

неділя, 23 листопада 2014 р.

ДЕРЕВ"ЯНКО




КУЗЬМА МИКОЛАЙОВИЧ
ДЕРЕВЯНКО
(14 листопада 1904 - 3 січня 1955 )

воєначальник, генерал-лейтенант. 

Герой України
(звання присвоєно посмертно указом від 7 травня 2007 року).

 Видатний воєначальник та дипломат Кузьма Миколайович Дерев’янко народився 14 листопада 1904 року в селі Косенівка Уманського повіту Київської губернії (нині Уманський район Черкаської області). Його батька односельчани глибоко поважали: він добував хліб насущний тяжкішою працею каменотеса
Саме ця людина від імені радянського Верховного Головнокомандування під актом капітуляції Японії поставив крапку в історії Другої світової війни.
Вибір, який випав на нашого співвітчизника, був не випадковим. Враховувалися його військові заслуги, досвід, особисті якості, висока ерудиція, знання англійської та японської мов. Не останню роль відіграло й те, що Кузьма Миколайович був українцем представником великої нації, яка зробила неоціненний внесок у розгром ворогів.
. В Україні, як і в Росії, імя Кузьми Миколайовича Деревянка до останнього часу було забуте. І лише у травні 2007 року на звернення групи вчених та громадських діячів, державних, наукових, громадських інституцій за мужність і самовідданість у роки Другої світової війни, визначні дипломатичні заслуги в повоєнному врегулюванні міждержавних відносин Президент України присвоїв К. М. Дерев’янку звання Героя України (посмертно).
Проте інші заходи, що передбачалося здійснити для вшанування пам’яті Героя, поки ще нереалізовані, а саме: не названі його іменем вулиці в Києві та в Черкасах, не присвоєне його ім’я одному з військових учбових закладів, не випущені пам’ятні монета та поштова марка [4,8].
Тож повернути із забуття імя цього уславленого генерала, який розчерком свого пера поставив останню крапку в історії Другої Світової війни, наш загальний обов’язок. В ім’я Миру та справедливості.

Немає коментарів:

Дописати коментар