Про мене. Самоосвіта

четвер, 24 березня 2016 р.

Макар Муха

У 2016 році 

відзначається 

110 річниця від дня народження 

МАКАРА КОРНІЙОВИЧА МУХИ

(29.03. 1906 - 26.04. 1990) 

Народився Макар Корнійович у 1906 році в селі Пруси. В 1915 році село перейменували на Михайлівку (на честь церкви святого Михайла, що побудували в центрі села).Тут і минуло безрадісне сирітське дитинство Макара. Кожну вільну хвилину Макар малював, різьбив по дереву, ліпив із глини. Та найбільше його приваблювала природа: небо, квіти, дерева. Вже з дитинства він сам виготовляв пензлі, фарби, барвники для ниток. Він був самоуком.

У 1926 році М. Муха вперше взяв участь у виставці творчих робіт в с. Жаботині, де представляв портрети, виготовленні з насіння різних рослин. Згодом, Макару Корнійовичу було присуджено диплом Першого ступеня
Макар Корнійович Муха – заслужений майстер народної творчості України. Його роботи в стилі українського орнаменту експонувалися в Києві, Москві, галереях Франції, Чехії та Словаччини, Польщі, Канади. Вони прикрашають колекції багатьох вітчизняних музеїв.

     Макар Муха був людиною рідкісного художнього дару, світлої і чистої душі. Багатогранно обдарований, він уважно і прискіпливо вдивлявся в світ, що його оточував, вчився сам і намагався бути корисним для інших. І все це він висловлював через свої здібності, через свій талант, яким обдарувала його природа.


      З раннього дитинства майбутній художник зазнав сирітства й поневірянь, але це не стало на заваді розквіту його таланту. Макар Муха сам навчився робити пензлі, фарби, розмальовував комини, стіни, віконниці, ліпив із глини, різьбив по дереву. Та найбільше Макара Корнійовича приваблювала природа: небо, квіти, дерева, які він натхненно малював у своїх картинах.

 Перша виставка творчих робіт майстра, яка мала великий успіх, відбулася у 1926 р. в с. Жаботині. А через десять років на Шполянській міжрайонній виставці народних митців Макар Муха представив вже понад 300 своїх робіт. Творчістю митця зацікавилися фахівці і запросили його на навчання до Київської школи майстрів народної творчості, одночасно запропонувавши Макару Корнійовичу посаду майстра.
      У повоєнні роки у селі Михайлівці він заснував школу народного декоративно-прикладного мистецтва.

 40 робіт з понад 5000 створених Макаром Мухою збtрігаються у фондах Кам’янського державного історико-культурного заповідника і представлені в експозиції його картинної галереї. 

Немає коментарів:

Дописати коментар