Про мене. Самоосвіта

вівторок, 9 лютого 2016 р.


Віковий ювілей Данила Нарбута

22 січня (за старим стилем 9-го) 1916 року народився в родині художника-графіка Георгія Нарбута Данило. В основі його творчості переважали етнографічні мотиви й українські історичні сюжети. Зокрема Шевченківську премію художник отримав за портретні серії "Сподвижники Б. Хмельницького", "Гетьмани України", а також за філософсько-історичне полотно "Страшний суд", чуттєві й високохудожні картини "Вибори кошового" та "Покрова Богородиці", серії колядок, картин, присвячених Київській Русі, Україні, також серія "Затоплена слава" та інші.
Роботи, пов’язані з нашою мальовничою Україною, і з Древньою Руссю, і звісно той символізм, що є в кожному персонажі, зображеному на картинах, говорить про те, наскільки Данило Нарбут був багатогранною особистістю, –Картина "Страшний суд" пояснює, що наша держава все ж мала пройти той складний етап в історії: боротьбу темного зі світлим, добра зі злом, вічного з тимчасовим. Очевидно, з цих картин маємо черпати настанови й дороговкази для сьогодення і майбутнього.
Нагадаємо, заходи з нагоди вікового ювілею Данила Нарбута розпочали ще 15 січня, коли відкрили виставку робіт дитячої школи імені Нарбута. Продовжаться вони 22 та 23 січня.
ЧЕРКАЩИНА ПИШАЄТЬСЯ СВОЇМИ
СЛАВНИМИ СИНАМИ




Немає коментарів:

Дописати коментар