Про мене. Самоосвіта

понеділок, 2 листопада 2015 р.

Хелловін (Хелоуїн, Хеллоуїн[5], Геловін[або Відьо́мська ніч — сучасне свято, яке походить від старовинного кельтського. Святкується в ніч на 1 листопада. Після прийняття християнства його святкували як «надвечір'я Дня всіх святих».
Найгучніше відзначається у США, Канаді, Ірландії та Великій Британії. Не будучи державним святом, за популярністю Хелловін поступається лише Різдву[7]. В Україні набуває поширення після здобуття незалежності, разом із пожвавленням процесів американізації наприкінці XX ст. у світі. На думку багатьох дослідників, Хелловін є християнізованим святом, що походить від кельтських святкувань жнив[8] та днів мертвих(англ.) тобто має поганські корені, зокрема від шотландського Савину.[9] Також існують припущення, що Хелловін розвинувся незалежно від Савину та має християнське підґрунтя.[10]
Під час святкування Хелловіну відбувається традиційне випрошування цукерок дітьми(англ.), відвідування тематичних костюмованих вечірок(англ.), прикрашання оселі та будівель, вирізання ліхтаря з гарбуза, цукрування яблук(англ.), розведення вогнищ, ловлення яблук з відра(англ.), розігрування, розповідання моторошних оповідок, перегляд фільмів жахів тощо.
Уперше назва Хелловіну (Halloween) згадується у 1745 році[11]. Слово походить від англійського Hallowe'en — скорочення виразу All Hallow's Eve —надвечір'я (переддень) Дня всіх святих, яке своєю чергою розшифровується як All Hallowed Souls Eve — дослівно: Надвечір'я Всіх Святих Душ.[12][13] Урівнинній шотландській, надвечір'я — це even, що видозмінилося до e'en або een. Хоча раніше, у давньоанглійській мові трапляється вислів All Hallows'(ealra hālgena mæssedæg, день повернення усіх святих), власне «переддень» All Hallows' Eve згадується лиш у 1556.[14][13]

Символом свята є ліхтар з гарбуза у вигляді людської голови (Ліхтар Джека), якими, одягнені в біле, діти лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками (звичайно солодощами).
Наша школа приєдналася до святкування Хелловіну. Увсіх класах і в нашому також більшість дітей собі вигадали образи відповідно до яких і мали костюми та макіяж.
У ході святкування ми дізналися традиції святкування цього дня
 ( готувала повідомлення С. Гончаренко)
Проводили конкурси ( Лозова А., Іщенко Н., Туєшин А)
Найкращі костюми мали Поліщук Ю, Бабенко С., Троян А., Лозова А.
На закінчення всі отримали  солодкі смаколики, які принесли із дому до святкового столу

Немає коментарів:

Дописати коментар